tiistai 29. joulukuuta 2015

Löytöjä luonnosta

Tänään kävin samoilemassa lähipelloilla ja metsissä reilu viiden asteen pakkasessa kauniissa säässä. Tarkoituksena oli käydä katsomassa luita jotka sisko oli löytänyt edellisenä päivänä. Totesin, että luut olivat kenties osa peuran tai kauriin jalka, jonka kettu tai korppi oli pellolle kuljettanut. Sillä sekä peuroja/kauriita, että kettuja ja korppeja liikku alueella vilkkasti. Luiden toisessa päässä oli jäljellä jonkin verran karvaa, mutta muuten luut oli kaluttu paljaiksi. Lähi alueella ei näkynyt mitään muuta, mikä voisi liittyä luihin.

                                       Tässä kuva luista

Etsiessäni lähistöltä jotakin luihin viittaava löysin mielenkiintoisia koloja. Kolot sijaitsivat kahden vanhan kuusen muodostamassa suojaisassa kohdassa lehtikuusimetsän ja pellon välissä. Koloja löytyi kaksi. Arvelin koloja ketun kolosiksi. Erityisesti toisen kolon suulla oli jälkiä kulkemisesta.


Samalla tarkastin, että vanhat ja uljaat männyt seisoivat tukevasti paikallaan. Nämä männyt sijaitsevat aivan lähellä kolosia.



lauantai 26. joulukuuta 2015

Tapaninpäivä retkeilyä

Puolelta päivin lähdettiin Tapaninpäivä retkelle kauniissa aurinkoisessa säässä ja pikku pakkasessa. Isä ajoi koirilla ja me muut (eli akkapoppoo + pikkuveli) menimme kävelleen. Mukana oli myös isosiskon lapinporokoiran pentu Tilko.

Kävely joukoilla matkaa taittui 6,5 kilometriä kohtuullisen mäkisessä maastossa. Evästelemään pysähdyttiin kauniiseen männikköön. Vesi kiehui mukavasti Tragiassa ja kahvit ja kaakaot saatiin nautittua. Koirille juoksu kilometrejä kertyi rielu 29 km.
  Retkellä eteen osui luonnon ihmeistä: kaksi korppia, palokärjen hakkaamia koloja ja jokin tunnistamattomaksi jäänyt linnunääni. 
                       Keulassa oik. Anabasis ja vas. Benja, takana oik.Eryx ja vas.Papu


Joululomalla on muutenkin tullut ulkoiltua ahkerasti ja samoiltua metsässä koirien kanssa. Eilen kävimme isosiskon, Eryxin ja Tilkon kanssa 1,5 tunnin metsälenkillä.


Harvinaisesta täysikuusta Joulupäivänä nappasin kuvan kehnolla kännykkä kameralla. Kaikessa kehnoudessaan siitä tuli kuitenkin varsin mielenkiintoisen näköinen.