maanantai 25. tammikuuta 2016

Jäällä

Lauantaina oli hieno keli ja retki suuntautui jäälle. Minä menin hiihtäin, isä koirilla ja siskot kengillä ja lumikengillä. Mukana oli myös lähellä asuva koiravaljakkoharrastaja  pariskunta kuuden siperianhuskynsa kanssa. Jäätä pitkin menimme laavulle johon minulla oli rannasta matkaa 4 km, kävelijöillä 2 km ja valjakoilla kiertotietä 6 km.
Laavu sijaitsee saaressa oikein erinomaisella paikalla. Sinne menimme paistamaan makkaraa ja juomaan kahvia/kaakaota sekä turisemaan mukavia. Paikalle saapui myös moottorikelkkailijoita. Jäällä oli paljon porukkaa: hiihtäjiä, luistelijoita, moottorikelkkailijoita ja pilkkijöitä. Tulistelun ja evästelyn jälkeen minä ja siskot suuntasimme kohti rantaa ja valjakot jatkoivat matkaa. Yhteismatkaksi koirille kertyi n. 12km.

Iltapäivällä kävin vielä lumikenkäilemässä ja tarkistamassa majaileeko vanha kettu vielä pesäpaikassaan. Siellähän se oli :). Jälkiä oli pesä aukon ympärillä runsaasti ja huurua oli kertynyt juurakoihin aukon suulle. Päivän ulkoilut ja retkeilyt olivat mieltä virkistäviä. Jalat olivat tosin tyystin toistamieltä hiihto ja lumikenkäily määrään suhteessa ylen palttisesta rasituksesta.




maanantai 18. tammikuuta 2016

Ukkohalla-Paljakka ajot 15.-17.1.2016

Perjantai aamulla starttasimme kohti Hyrynsalmen Ukkohallaa. Ukkohallassa yövyimme mökissä. Mökki oli varsin viihtyisä, mutta siinä oli päinvastainen ongelma kun Evolla. Mökin patterit eivät toimineet, joten alkuun siellä oli perin viileät tunnelmat. Tällä kertaa sai käyttää takkaa niin kauan kun puita riitti ;). Naapureina oli  kolme koira porukkaa.

Kisa alkoi lauantaina aamupäivällä. Pakkasta oli -17. Ensimmäiset koirat MD7- luokassa lähtivät kello 11. Varikolla oli jo tunnelma korkealla kun saavuimme sinne. 7 koiran luokan ajajat valjastivat koiriaan ja kuten aina valjakko kisoisssa ääntä piisasi. Siitä mekin suorimme vähän ajan kuluttua kohti lähtöviivaa. Edellinen lähtijä miltei myöhästyi lähdössä ja Isä sai hyvän lähdön kun koirat lähtivät takaa ajoon. Meillä hadlereilla( minä ja äiti) oli muutama tunti aikaa ennen kuin lähdimme Paljakkaan, jossa checkpoint sijaitsi. Paljakkaan koirat saapuivat paljon odotettua nopeammin ja meille handlereille meinasi tulla kiire. Onneksi oli GPS- paikannin osunut arvonnassa kohdalle ja saatoimme siitä seurata matkan edistymistä.

Tauon alussa juotettiin/syötettiin koirat. Benja ei halunnut aluksi juoda/syödä, mutta jonkin ajan kuluttua sekin saatiin syömään. Mushereille ja handlereille oli hulppeat oltavat hotelli Paljakassa ja Paljakkatalossa. Joista ensiksi mainitussa oli Mushereille kisaan kuuluva ruokailu. Samaa sapuskaa saivat muutkin pientä maksua vastaan. Talot olivat mushereille myös erinomainen varusteiden kuivatuspaikka sillä liki kaikkilla 4 koiran luokan ajajilla oli varusteet hiessä mäkisen radan jälkeen.

 Tauon aikana( joka siis oli 5 h) tapasimme uusia ihmisiä ja kuulin ja osallistuin moniin mielenkiintoisiin keskusteluihin. Tauolla tasattiin myös kilpailijoiden ajat, joissa oli eroavaisuuttaa koska kilpailijat lähtivät lähdössä minuutin välein. Tästä johtuen toiselle kierrokselle lähdettäessä nopein maalissa oli voittaja.

Toiselle kierrekselle Isä starttasi kaksi minuuttia toisen kilpailijan jälkeen ,jonka kanssa hänellä oli ollut tiukka kisa esimmäisellä kierroksella. Sama jatkui toisella kierroksella. Pakkanen kiristyi illan aikana aina -30 asti. Lopulta Isä tuli maaliin 3. noin 30 sekunttia ennen vastustajaansa. Isä oli myös puhdasrotuisten kolmanneksi nopein ajaja.

Kisa oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Koirat juoksivat erinomaisesti, puitteet olivat hyvät, kilpailijat olivat pääasiassa asiallisia ja urheiluhenkisiä ja kaikki järjestelyt pelasivat mielestäni juuri niin kuin pitääkin.



Evo 2.-3.1.2016

Lauantai aamupäivällä koirat ja kamppeet pakattiin autoon ja nokka suunnattiin kohti Evoa. Evolla oli varattuna Niemisjärvillä sijaitseva Niemistupa. Niemistupa oli erittäin viihtyisä ja kaikki tarpeelliset varusteet löytyivät. Ainoa harmi oli, että edellinen mökkiläinen oli joko innokas lämmittäjä tai ei ollut ymmärtänyt varaavan takan toiminta periaatteita. Tuloksena oli, että mökissä oli 27 astetta lämmintä. Se mikä tekee jutusta harmillisen oli, että innnolla odotin lämmitys puuhia, mutta pesään ei voinut laittaa tulta kuin vasta illalla ja silloinkin pienen mökin viilennyksen jälkeen.
                                        Lähteissä otettu kuva mökistä
Lauantaina Isä ajoi koirilla kahdessa erässä 26+24 eli yhteensä 50km 5 tunnin tauolla, Kaikki koirat juosivat hyvin ja palautuivat erinomaisesti tauon aikana. Tämän Evon reissun päätarkoitus olikin olla kenraali harjoituksena Ukkohalla-Paljakka ajoihin.

Iltapäivällä kun aurinko laski sai hyviä kuvia. Tässä muutamia.





Iltapäivällä syötiin herkullista ruokaa ja illalla saunottiin. Sauna oli erillisessä rakennnuksessa saunatuvan kera. Pakkanen kiristyi illalla -17 asteesseen.

                              Papu nukkumassa ensimmäisen kierroksen jälkeen.


Sunnuntai aamuna oli satanut jo jonkinverran lunta. Pihaan ilmestyi pyörimään myös innokas venäjänajokoira, joka oli ilmeisesti hukannut jäljen koska jäi haahuilemaan mökin ympäristöön. Lopulta metsästäjät hakivat koiransa pois. Enne lähtöä paistettiin vielä makkaraa mökin pihassa nuotio paikalla.

maanantai 4. tammikuuta 2016

Leikkimistä pellolla

Tänään oli upea pakkaspäivä. Mittarissa komeili lukema -14. Aurinko paistoi kauniisti ja koirilla oli intoa. Mukana olivat Basi ja Tilko, joista leikkiminen oli tietysti lenkin huippujuttu. Tässä hieman kuvasaldoa lenkiltä.